Karel Appel, olieverschilderij te koop op klein formaat.

Karel Appel kon zich tijdens de oorlog moeilijk ontplooien als schilder. De verstikkende regels van de door de Duitsers opgerichte ‘Kulturkammer’ maakte dat het Hollandse culturele leven vrijwel stilstond. Na de bevrijding wilde Karel Appel dan ook zo snel mogelijk kennis nemen van de laatste ontwikkelingen in de internationale schilderkunst. In Parijs kwam Karel Appel in contact met de schilders van de Ecole de Paris. Schilders als Picasso en Matisse spraken tot Karel Appel’s verbeelding, het expressieve werk van de Duitse expressionisten en Van Gogh spraken Karel Appel eveneens aan.

De nog jonge Karel Appel absorbeerde alle indrukken in hoog tempo en experimenteerde er lustig op los. Het werk van kinderen, geesteszieken en primitieven bleek een belangrijke inspiratiebron voor Karel Appel te zijn om tot een onbevangen en spontane schilderwijze te komen. Fantasiefiguren en wezens doken op het werk van Karel Appel, als een uiting van het kinderlijk beleven van de werkelijkheid. Samen met schilders als Constant en Corneille richtte Appel de Nederlandse Experimentele groep op, die later op zou gaan in COBRA.

Karel Appel maakte dit aantrekkelijke schilderij van klein formaat in 1966 of 1967. Een hoofd is waarneembaar, maar het is onduidelijk of het om een mens, dier of fantasiewezen gaat. De verf is dik en vlot opgebracht, waardoor materie en verfstreken een dialoog met elkaar aangaan. De dynamiek wordt verhoogt door de snelle afwisseling van rode, gele, blauwe groene en paarse kleuren.

Het schilderij is tentoongesteld op de tentoonstelling Appel in Mini bij Galerie Nova Spectra in december 1967, getuige een etiket achterop het schilderij. Voor deze expositie werden 50 werken geselecteerd van het formaat 24 x 19 cm. Karel Appel vond een dergelijke afmeting een uitdaging. Hij zei er eens over: ‘het moeilijke van een klein doekje is om een volledig schilderij ervan te maken en niet een detail van een groot werk’.

Een olieverfschilderij van Karel Appel? Nu te koop bij Mark Smit Kunsthandel, neem contact met ons op om te kopen of verkopen.